Verslag Tour de Hombourg

13. Tour de Hombourg, powered by Miriam Vleugels

Koersen op maandag, dat doen we bij TCK traditiegetrouw twee keer per jaar, met pasen en pinksteren. Na wederom een mooie wielerweek met de huldiging van onze Tom en de eerste editie van de Hammer Series in onze achtertuin stond er vandaag bij TCK slechts een klein rondje Hombourg in het koersboek.

Nee, we hebben geen nieuwe volgwagen, al zou Miriam Vleugels er vast eentje voor ons willen opfleuren.
Na de Giro zijn enkele van haar portretten plotsklaps in waarde gestegen en heeft iedereen die een “Dumoulin-by-Vleugels” aan de muur heeft hangen z’n inboedelverzekering afgelopen dagen moeten laten ophogen.

Omdat enkele van onze nieuwkomers dit weekend rondom de Stelvio vertoeven staan er “slechts” 21 man klaar voor vertrek.
De prachtige blauwe hemel en felle zonnestralen boven Kerkrade lijken wel op een van de werken van Miriam, al hadden we dat straffe westenwindje niet besteld!

3
Via Avantis rijden we naar Nijswiller en zetten we koers richting het Hammer parcours rondom het Drielandenpunt. Vandaag staan er weinig echte beklimmingen op de agenda, al merken we gauw dat we toch echt wel aan het zweten gaan komen.

Aan de rand van Teuven beginnen we voor het eerst in lange tijd weer eens aan de lange vals plat beklimming naar Henri Chapelle, die in vroegere tijden bijna maandelijks op de TCK-agenda stond. Door de tegenwind lijkt er geen eind aan te komen en slaat de groep al snel volledig uit elkaar. Na 4,5km en 250 hoogtemeters kunnen we even bijkomen, alvorens het gas er weer op gaat en we vol tegen de wind in koers zetten richting Herve. Door wegwerkzaamheden moeten we licht omrijden en ontdekken we een voor velen onbekende afdaling naar Aubel.
Voor iedereen die deze rit wil gaan rijden: neem hier niet het fietspad, dat gaat namelijk plotsklaps haaks rechtsaf en eindigt midden op de parkeerplaats van de plaatselijke jeu de boules vereniging zijn. Je vraagt je af wie er in België voor dit soort kunstwerken gestudeerd heeft.

In Aubel wordt het terras van de lokale Baja Beach club net op tijd klaargemaakt en kunnen 22 man aanschuiven voor een welverdiende cola of kop koffie.
Het is goed warm in de zon en daarom lijkt er niemand veel vaart te willen maken.
Een enkeling probeert nog of de finale van rit kan worden aangepast, maar helaas….
Nadat de alimentatie is betaald verlaten we Aubel bergop richting de Planck.

4
De klimmers duiken langzaam in de kop van het peleton op en zien na het passeren van de Loorberg en de afdaling van de Schweiberg de bekende zendmast al in de verte opduiken.

Via de drukste wielerstraat van Nederland, waar bijna 150.000 Strava-toeristen jaarlijks passeren verlaten we Mechelen en zetten we koers richting de finale.

In Wittem wordt er niet meer om gekeken en rijden we in strak tempo de Plettenberg op en steken meteen door naar het Eyserbos. Waarom deze 800 meter lange helling zo veel los maakt is onbekend, maar toch blijkt deze een magische aantrekkingskracht op menig wielertoerist te hebben.

Dankzij een heerlijk briesje in de rug wordt er op Avantis nog even lekker gas gegeven en wordt de snelste sprinttijd van TCK geëvenaard.

Niet alleen dit ritverslag, maar ook ons logo had er een heel stuk minder vrolijk uitgezien zonder het werk van Miriam Vleugels. Bedankt!

5Volgende week één van de hoogtepunten van het seizoen: de rit naar Het Bos van Ternell.

Reacties zijn gesloten.