Verslag 3-daagse Vianden

26. 3in1, 3-daagse Vianden Luxemburg, powerd by Bikes4Fun in Vaals.

Dit weekend stond de jaarlijkse meerdaagse van de Tourclub Kerkrade op het programma. Dit jaar waren wij te vinden in Luxemburg om precies te zijn in Vianden.

Op vrijdag rond de klok van 9:30u arriveerde de eerste leden op de bestemming “Rue de la Gare” bij Hotel Belle-Vue. Al snel vulde de naastgelegen parkeerplaats zich met auto’s en fietsen. Een paar van de fietsen waren vers geserviced bij Bikes4Fun in Vaals, onze ritsponsor van dit weekend.

IMG_3597

Om “klokslag” 11u vertrok een peleton van 14 man onder het genot van een zonnetje het natte asfalt op. Snel kwamen wij erachter dat het ook hier nergens een kilometer vlak zal zijn en de beentjes al vroeg op spanning zullen worden gezet. Gelukkig waren de portofoons, weg- en sluitkapiteins weer van de partij. De route leidt ons richting Diekirch waarna we snel de grote weg verlaten en ons op perfect geasfalteerde wegen naar Esch-sur-Sûre begeven. Via Wiltz gaat het in rap tempo richting Kautenbach, waar onze eerste koffiepauze zal zijn in Hotel-Restaurant Huberty.

Meteen na de pauze volgt de eerste langere klim”Rue de Kautenbach” waarna we op het plateau aangekomen zijn het op en af richting Vianden gaat. Bij aankomst in het hotel was er voor ieder wat ontspanning te vinden in het wellness gedeelte van het hotel, alvorens er gezamelijk werd gegeten. Na de goede maaltijd en het genot van een drankje gingen de eerste al naar bed om morgen uitgerust weer aan de ontbijttafel te verschijnen. De een of de ander had namelijk al op het menu van zaterdag gekeken en begon lichterlijk nerveus te worden.

IMG_3601

Zaterdag stond een aangepaste “Jean Nelissen Classic” op het programma. Op 200 meter van het hotel begint (deels over kinderkopjes) de beklimming van de Mont Saint Nicolas.Boven aangekomen werd de bestelling geplaatst bij de pauzeplaats zodat daar meteen gebunkerd kon worden. Daarna werd de afdaling naar Stolzembourg ingezet. Beneden aan de Our aangekomen is het links weer omhoog de Mur de Putscheid naar boven. Deze klim doet het onderdeel ‘Mur’ alle eer aan. Het bereiken van de volgende klim, de Montée de Wahlhausen, ging niet zo gemakkelijk als gedacht. De weg naar beneden bleek door wegwerkzaamheden af te zijn gesloten. Één TCK’er meldde zich als verkenner die wel even 2 kilometer wilde afdalen om te gaan kijken. Dat was natuurlijk super, was het niet voor het feit dat deze verkenner geen porto bij zich had. Dus de wegkapitein ging achter hem aan. Enkele minuten later kraakte de communicatieapparatuur in de volgbus, maar “we komen er wel langs” was wel goed te verstaan. De groep zet de achtervolging in en manoeuvreren zich om de werkzaamheden heen om een kilometer verderop de Montée de Wahlhausen op te rijden.

Waarom gekozen was om 13 beklimming op te nemen in deze rit is een goede vraag. Het is niet voor niks een ongeluksgetal, maar tijdens de heenreis had de organisatie al gezien dat op een deel van de route geen doorkomen aan was wegens werkzaamheden. Dus werd op voorhand de route aangepast. (-1 afdaling, – 1 beklimming). Marbourg en Clervaux zijn de meest noordelijk gelegen plekjes in Luxemburg waar de route ons door heen leidt. Daarna gaat het richting de pauzeplaats Bourscheid. Zoals gezegd: eten moet je wel verdienen! Dus moet hier wel eerst 4 km voor worden geklommen. Met het vallen van de eerste regen druppels stallen we onze velo’s bij Hotel-Restaurant St. Fiacre. De enige en laatste regenbui van het weekend kwam op een perfect moment: toen iedereen zat te genieten van een welverdiend en heerlijk bord spaghetti (al dan niet met Bolognese saus).

IMG_3754

Na de pauze werd vanuit Bourscheid koers gezet richting Diekirch waar een deel van de groep het welletjes vond geweest en koers zette richting het hotel in Vianden. De echte diehards maakte zich op voor de laatste beklimmingen van de dag en arriveerden ongeveer een uurtje later in Vianden. Bij aankomst bij het hotel werd deze groep al opgewacht door de rest en werd wederom goed gebruik gemaakt van de wellness gelegenheden. Na een voortreffelijke maaltijd zijn nog de nodige drankjes aan de bar genoten en gingen we met een goed gevulde “tank” de nachtrust tegemoet.

De laatste dag is al weer aangebroken, zo ook het laatste gezamenlijke ontbijt. De laatste etappe is echter nog geen ritje op de Champs Elysee, er staan nog 85km op ons te wachten, met bij terugkeer in Vianden de “Am Schank”. Een 600 meter lange klim met een gemiddelde stijgingspercentage van 12% en maximaal 26%: oprecht een lekker toetje te noemen. In een mistige en frisse ochtend werd er koers gezet richting Echternach. Dit weerhield de groep niet om er een stevig tempo op na te houden. Enkel keren kruiste onze route en die van de ‘Gran Fondo Charly Gaul’ elkaar, zo ook op de klim richting Berdorf. Als de groep richting het mooie Müllertal fietst, trekt het in het Luxemburgse landschap rustig op en verschijnt een heerlijk zonnetje aan de horizon. Nu is er ook tijdens de laatste koffie pauze in Hotel Restaurant Cigalon, een welverdiend zonnetje.

IMG_3715

We hervatten de rit richten Vianden waar een aantal mannen aan het toetje van de dag kon beginnen. Voor de één een ware speeltuin voor een ander een werkelijke hel. Feit was, iedereen die er aan begonnen was, is bovengekomen. Dat vergt natuurlijk wel ook het uiterste van het materiaal. Bij aankomst blijkt namelijk een stalen ros geen ketting meer te hebben na de afdaling naar Vianden. Dit was dan ook samen met één lekke band het enige technisch malheur van dit weekend!

mountainbike-winkel

Mocht je niet genoeg hebben van de beklimmingen, in de regio Vaals en omstreken liggen genoeg mooie klimmetjes. Vergeet dan eveneens niet een kijkje te nemen bij onze ritsponsor Bikes4Fun in Vaals. Mocht je zelf geen fiets hebben, kun je deze daar huren en vervolgens genieten van het mooie Limburgse landschap.

21231854_1641248515899668_3228069197549805332_n

Reacties zijn gesloten.