Verslag Banneux – A New Home makelaardij

03. Banneux

Het is weer Pasen, dus gaat TCK traditiegetrouw op Goede Vrijdag naar Banneux. Zo ook dus afgelopen vrijdag.

Voor de bus was het wederom een feestdag; na diverse keren probleemloos te hebben gestart weigerde deze vrijdagochtend weer de dienst. Gelukkig hebben onze chauffeurs het nodige improvisatietalent en vliegen er snel een paar reservewielen en een pomp achterin een ruime Peugeot 107, die ons de komende 120km probleemloos zou gaan volgen.

Nog niet al te lang geleden werd deze rit door barre weersomstandigheden afgelast of moest er onderweg een afdakje worden opgezocht vanwege extreme neerslag.
Dit jaar niet. Veel zon, weinig wind, geen drup regen en een aangename temperatuur. Ideaal!

Een groepje van 14 man trekt richting de Belgische grens en zet koers naar Banneux. Voor degene die niet dagelijks in dit dorpje komt: de Belgische versie van Lourdes.

Na de eerste serieuze heuveltjes van het seizoen te hebben beklommen naderen we Herve en is de route afgesloten voor verkeer zwaarder dan 15 ton. Gelukkig haalt onze volgwagen dat net niet en rijden we rustig door. Enkele honderden meter verderop blijkt er toch iets serieuzer aan de weg gewerkt te worden. Noodgedwongen maken we een ommetje en komt er na een paar extra kilometers en een stevig heuveltje weer de melding “route gevonden” op het scherm.

We zijn nog geen 10 minuten terug op de route of het volgende bordje met de tekst “déviation” duikt op. We leren snel, dus besluiten hier toch maar de officiële omleiding te volgen. Al snel komen we op de terugweg van onze route uit en rijden zo naar Nessonvaux, het dorpje aan de voet van de col van de dag. Ook hier wordt er aan de weg gewerkt en worden onze fris gepoetste fietsjes voorzien van een frisse laag Belgische modder.

De 4,9km lange klim, die op Strava bekend staat onder de naam “Trasenster” wordt de eerste echte test na de winterperiode.
Zonder veel moeite en in een behoorlijk tempo komt ook de laatste man boven aan en is er trek naar cola en rijstevlaai.

Na een paar kaarsjes nemen we plaats in het café waar we elk jaar vertoeven en komt de uitbater meteen met slecht nieuws: er is geen rijstevlaai!
We schuiven aan bij een stel oude bekende fietsvrienden die we hier bijna jaarlijks treffen en bestellen de nodige koppen koffie en colaatjes.
Door de omleidingen staat er al 75km op de teller, dus worden alle beschikbare reepjes, koekjes en gelletjes gegeten alvorens we aan de 55km lange terugreis beginnen.

Tijdens de afdaling van de klim valt op dat er in het afgelopen jaar de nodige nieuwe huizen zijn gebouwd. En niet de minste. Het ene nog mooier en groter dan het andere.
Heel toepasselijk, want onze ritsponsor van vandaag is A New Home makelaardij uit Kerkrade.
Ook tussen Herve en Aubel schieten er nieuwe woningen als paddestoelen uit de grond. Grote kans dat de hypotheekrente in België net zo laag is al die bij ons….
Toch zou dit verlaten landschap voor de meesten van ons geen optie zijn en kopen we liever een huis bij A New Home.

Na een klein half uurtje is het weer raak: omleiding numero 3. Een goed moment om de volgwagen bij de lokale pomp even vol te gooien.

In het laatste uur, met al 100km op de teller, wordt het steeds stiller in het TCK peloton. Dit ritje hakt er best in zo vroeg in het seizoen en dus rijdt iedereen in de eco-mode. De zon doet het goed en het eerste paar onbedekte armen komt te voorschijn.

Na bijna 6 uur onderweg geweest te zijn staan er dik 130km en bijna 1.600 hoogtemeters op de teller. Die neemt niemand ons meer af!

We wensen iedereen prettige paasdagen en vertrekken maandag om 8:30 uur alweer voor rit numero 4. Tot dan!

Reacties zijn gesloten.