Verslag Adsteeg – Grieks Restaurant Kouros

04. Adsteeg

Aan het begin van de week werd er nog een meter sneeuw en vrieskou aangekondigd….. allemaal “nep-nieuws”.
Het was gisteren een ietwat treurige, frisse voorjaarsdag, maar desondanks toch prachtig fietsweer voor een rondje Adsteeg.
Zelfs onze bus had er weer zin in!

Op steenworp afstand van onze ritsponsor op de Markt, Grieks Restaurant Kouros, verzamelden een kleine 30 man voor een 80km ritje met pauze bovenop de Adsteeg. Een rit die in het verleden vaak als seizoensopening diende.

Helaas is het geluidsscherm langs de Buitenring op de Gracht nog niet voltooid en reden we ook deze zondag via een “rondje Drievogel” naar de Beitel waar onze hoofdsponsor zich bij de groep voegt.

Nauwelijks wind en met zeer weinig verkeer op de weg schiet het aardig op en beklimmen we in Wijnandsrade in een gesloten groep van 28 renners de Kersboomkensweg naar Hulsberg. Waar die naam vandaan komt is ons niet bekend. Er zijn geen kersenbomen of kerstbomen te bekennen.

Na Groot Haasdaal gaan in de aanloop naar de Raarberg alle remmen lossen en kan eenieder met goede benen even testen hoeveel hij waard is.
In de verte zien we al wat vertrekkend vliegverkeer, wat erop duid dat we niet ver weg zijn van onze luchthaven.

In Meerssen gaat het echter niet rechtsaf maar rechtdoor en komen we door een passerende trein even noodgedwongen tot rust.
Met dezelfde rust gaat het richting de Maasberg in Elsloo, waar de eerste krachtmeting van de dag een feit wordt.
Het woord “berg” is lichtelijk overdreven, het zijn feitelijk niet meer dan 25 hoogtemeter in een lastige kasseienstrook. Als je niet zeker bent van je materiaal of moeite hebt met een stuiterend stuur geen prettig stukje wegdek.
De kopmannen blijven hier nog een beetje in de achterhoede want hier vallen vandaag geen bloemen te verdienen.

Enkele minuten later wel….

De Adsteeg….. nee, geen steegje in Amsterdam, maar een open klim dwars door het veld vanuit hartje Beek. In 2010 zelfs de aankomst van het NK, waar de winnaar van gisteren in Vlaanderen zijn eerste nationale titel pakte. Later zou hij dat in 2012 nog eens doen in ons eigen centrum.

Bij deze 2km lange klim met slechts 33 hoogtemeters zit het hem in de staart. De steile aanloop is goed te doen, maar eenmaal boven op het fietspad gaat het nog ruim 1,5km licht op en af en ben je met je ketting nog op het binnenblad helemaal gezien. Zodra de molen in zicht komt kun je de finish al ruiken, maar ben je er nog niet.

Zo komen er na enkele minuten 28 dorstige renners aan bij de molen, echter zonder succes. Men opent daar pas om 11 uur haar deuren en blijkbaar is de koffiemachine nog niet op temperatuur.
We rijden dus verder naar Schimmert, waar we ook bij beide gelegenheden aan de rotonde slecht nieuws ontvangen.
We wijken daarom maar even noodgedwongen af van de route en rijden naar Valkenburg, waar de Amstel Gold Race experience altijd plek heeft voor een groep wielertoeristen. Alleen al hun fietstalling voor de deur loont de weg erheen.

Na het bestellen van 50 consumpties en het uitdelen van de nieuwe rittenboekjes komt zowaar de zon te voorschijn en vervolgen we onze rit terug naar huis.

Na de Van Plettenbergweg wacht ons in Simpelveld nog het toetje van de dag, de Sint Remiguisstraat, beter bekend als “de nieuwe Huls”.

Op weg naar de Beitel verzamelen de krachtpatsers zich voorin en kan onze eigen Sagan na lange tijd weer eens laten zien hoe je een sprint af maakt. Gewoon vol gas en met 10 fietslengtes verschil de bloemen pakken.

Een lekkere Gyrosschotel van Restaurant Kouros ging er nu bij velen wel in, maar dan moet er nog even worden uitgereden want hun deuren gaan op zondagen pas om 14 uur open.

Zondag gaat het naar de Halembaye en komt er wat kleur op de benen; er is 20 graden en veel zon voorspeld!

Tot dan!

Reacties zijn gesloten.