Verslag Adsteeg – Rutters & Smits

02. Adsteeg

Wederom een schitterende dag gisteren; dat is in het verleden wel eens anders geweest. Nog niet al te lang geleden werden ritten in het begin van het seizoen vanwege sneeuwval afgezegd. Ons ritje was één uit de geschiedenisboeken: zolang als ik bij TCK fiets (bijna 20 jaar) staat deze bijna jaarlijks op de agenda. Een korte rit met een aantal stevige knipjes en pauze bij de Molen.

Met een iets kleinere groep dan vorige week tijdens de seizoensopening vertrekken we om 9:00 uur richting het westen. Een enkeling is zelfs dermate fanatiek en verschijnt in korte broek. Na amper 2km moeten we al afwijken van de route; de oude spoorbrug op de Locht is helaas voor onze volgwagen niet begaanbaar. Zal daar ooit nog verandering in komen? De werkzaamheden duren daar nu al bijna 2 jaar en er is weinig vooruitgang te zien.

We passeren de showroom van de ritsponsor van vandaag, Rutters & Smits Bouwmaterialen & Tegelhandel B.V.. Tevens al jaren een van onze kledingsponsoren. Hier kunt u niet alleen terecht voor sanitair, maar ook voor een mooie tegel voor als u uw terras nog even voor de zomer wilt vernieuwen.

We draaien om de oude Vroedvrouwenschool heen en nemen de toeristische route naar Welten. Wederom een omleiding, ditmaal vanwege wegwerkzaamheden. Gelukkig kunnen we met de fiets passeren en krijgt de chauffeur via onze oortjes te horen dat hij via de John F. Kenndylaan moet rijden.

Er zijn al opvallend veel fietsers onderweg, zo vroeg in het seizoen. In Voerendaal komen we op deze vroege ochtend al een handjevol tegen en de rest van de ochtend zouden nog velen volgen.

Bij Hulsberg wordt er in een mooi gesloten peloton voor het eerst geklommen en komen we op bedrijfstemperatuur. We zoeven de Raarberg af en passeren in Meerssen de snelweg. Met lichte tegenwind zetten we koers naar de 2e beklimming van de dag. Deze is slechts een paar honderd meter lang en niet extreem stijl, toch loopt hij niet lekker. Met name de oude bolle klinkers in de weg, het smalle gootje en het altijd aanwezige tegenverkeer komen je snelheid bergop niet ten goede: De Maasberg. In Elsloo stoppen we traditiegetrouw even om te hergroeperen maar ook om na te kijken of nog alle onderdelen vastzitten aan onze stalen rossen.

Niet veel later in Beek beginnen we aan de klim naar de pauzeplaats, de Adsteeg. Nog niet al te lang geleden de finale van het NK wielrennen. Dit jaar hebben we geluk en mogen we bij de Molen pauze houden; we komen hier namelijk jaarlijks net voor openingstijd aan. De dienstdoende jongedame maakt ons vriendelijk de deur open, al is het koffiezetapparaat nog niet op temperatuur.

Na een gezellig half uurtje vervolgen we onze route. In Schimmert de 3e omleiding van de dag. Ook hier wordt aan de weg gewerkt. Gelukkig hebben we enkele leden in ons midden die nagenoeg dagelijks op de fiets zitten en elke omleiding in Zuid-Limburg kennen. Ook hier komen we dus zonder stil te staan omheen.

We dalen af naar Valkenburg en rijden linea recta naar Wittem, waar de Plettenbergweg het volgende obstakel is. We passeren een jong fietstalent die samen met zijn vader z´n eerste meters maakt en kunnen het niet laten de kleine te prikkelen met ons mee te rijden. En dat doet hij goed….. bovenaan de berg is zijn vader nergens meer te bekennen.

In Simpelveld sluiten we de rit af met de beklimming van de oude Huls en een sprintje naar de nostalgische Peppermill.

80 mooie, zonnige kilometers. Ik heb weer genoten!

Tot volgende week.

René Michel, voorzitter Tourclub Kerkrade.

Reacties zijn gesloten.