Verslag Rabo Tourtje

08. Rabo Tourtje

Sommige routes verzin je zelf niet en moet je gewoon van anderen “lenen”. Zo ook de route van gisteren, die vorig jaar grotendeels werd gereden tijdens een clinic van Rabobank Zuid-Limburg Oost. Via een klein ommetje langs de Buitenring Parkstad Limburg komen we al gauw in Schinveld terecht, vanaf waar de route ons onbekende stukken van Zuid-Limburg laat zien. We slingeren door het mooie landschap rondom Merkelbeek, Doenrade en Jabeek en zijn blij dat onze bus, met piloot Kars-ten Lauvenberg aan het stuur, iets hoger op z’n poten staat en een tractor-sluis zonder problemen kan nemen. Even verderop moet de eerste groep toch even een ommetje maken want er blijkt een paaltje op onze route te staan.

Na een klein stukje op Duits grondgebied gaat op de Selfkant het gas er weer goed op. Vlak voor Koningsbosch verlaten we de grote weg en rijden we kilometers lang door prachtige veldwegen. Slek, Pey, Dieteren, Roosteren……. allemaal dorpjes waar we niet al te vaak mogen vertoeven.

Na 55km koers is het tijd voor een colaatje. Bij Tankstation Haan in Roosteren is er genoeg plaats op de uitrit van de wasstraat, dus zetten we hier even de voetjes aan de grond.Via de bustelefoon horen we dat Jos Ploum heeft geprobeerd een wesp te eten en wordt in zijn gehemelte stoken. Gelukkig loopt dit goed af en blijkt hij er niet al te veel last van te hebben.

De eerste groep is amper voorzien van cola en wafels als de tweede groep al aan de horizon verschijnt. Het wordt gezellig druk in Roosteren, maar is er plaats genoeg om Covid19-proof te pauzeren.We vervolgen de route langs het kanaal in richting van Grevenbricht, waar we wederom een heel stuk onbekende terrein voorgeschoteld krijgen. Greatheide, Guttecoven, Einighausen, Rosengarten…..

In Sittard zien we een verdwaalde wagen van Team Sunweb die het Tom Dumoulin Bike Park als bestemming lijkt te hebben. Onderaan Windraak steken we over en krijgen we een totaal onbekende klim voor de kiezen: op de kaart heet deze de Wanenberg, op Strava de “Wolfsberg”. Een klim van 1,5km lengte die niemand van ons ooit gereden heeft.

In Spaubeek passeren we de A76 en naderen we het einde van de rit. Bij Wijnandsrade wederom een aanvaring met een wesp. Ditmaals is Frans de gelukkige, die wordt gestoken in zijn bovenlip en uit ziet alsof hij slachtoffer is geworden van een malafide plastische chirurg. Zijn benen lijken er geen last van te hebben, want even later rijdt hij weer op kop van de tweede groep.

We sprinten langs het ziekenhuis en bij de bushalte op de Heerlerbaan staat een deel van de eerste groep te wachten op de bus en de tweede groep.


Het is 12:30 uur, dus hebben we tijd genoeg om even lekker te douchen en ons klaar te maken voor een prachtige sportieve middag voor de buis met de tweede etappe van de Tour en de grote prijs van Spa.

Met dank aan ritsponsor Herol V.O.F. uit Landgraaf, uw partner voor zonwering, deuren en kozijnen.

Volgende week krijgen we weer iets meer klimwerk voor de kiezen. Tot dan!

Reacties zijn gesloten.