Verslag Banneux

04. Banneux klassiek

het is al een tijdje geleden dat we voor het laatst naar Banneux reden op Goede Vrijdag, maar vandaag was het eindelijk weer eens zo ver. In het verleden werden we tijdens deze rit vaak slachtoffer van barre weersomstandigheden, vandaag zat alles mee!

Het is 8:28 uur als er nog 5 man komen aanrijden op de Markt en we met 15 man vertrekken. Onderweg sluiten er nog 3 mannen aan en dus zijn we met een mooie groep; veel mogelijkheden om goed uit de wind te zitten de komende 121 km.

De eerste hindernis van de dag is de lange “klim” naar Reijmerstok, waarna we over de Planck bij onze oosterburen terecht komen. Vanaf nu is er minder tijd om om je heen te kijken en gaat de aandacht naar de talloze gaten in het wegdek. Het is ouderwets gezellig vandaag; we rijden nagenoeg de hele rit in één gesloten groep, alleen bergop is het even ieder voor zich.

Na 55km dalen we af in het dal van de Vesdre, het kleine riviertje dat vorige zomer nog veranderde in een alles vernietigende watermassa. In Nessonvaux gaan de nodige jasjes en armstukken uit en beginnen we aan de lange klim naar de eindbestemming van vandaag; Banneux. De eerste kilometers is het letterlijk slalommen; het wegdek is zo barslecht dat je het nauwelijks meer een verharde weg kunt noemen. Pas na het dorpje was er nog belastinggeld over voor een nieuwe laag asfalt en loopt het opeens een stuk beter. Voor velen van ons de eerste echte krachtmeting van het seizoen. De kopmannen voorin kunnen zich even flink uitleven en de onderlinge verschillen blijken zeer klein te zijn.

We nemen plaats op het terras en treffen daar zoals bijna elk jaar enkele bekende wielervrienden. Naast de nodige drankjes worden er uiteraard ook enkele stukken rijstevlaai besteld die enkele minuten later door de eigenaar van de zaak vers worden aangeleverd. Het zonnetje doet het goed en het is genieten op het terras.

Op de terugweg beginnen de kilometers te tellen; er staat een lichte tegenwind en de vele korte heuveltjes maken het zoals altijd niet makkelijk. Doseren, drinken en doorbijten zijn de sleutelwoorden tot succes.

Rond 14 uur komen er 18 voldane renners aan op de Beitel en mogen we deze prachtige rit bijschrijven op ons palmares. Maandag wederom een TCK ritje; een vlakke rit richting Roermond.

Met dank aan rit-, bus- en kledingsponsor Toma Cycles aan de Akerstraat in Kerkrade, dé Specialized Concept Store!

Tot maandag!

Reacties zijn gesloten.