Verslag Galibier de Salidons

06. Galibier de Salidons

Wind…. Je houdt of gruwelt ervan. Ook vandaag laat dit fenomeen zich niet onbetuigd. In dit geval gaat het om een straffe oostenwind waardoor we ons het eerste deel van de rit kunnen laten meevoeren door de wind. De terugweg zal logischerwijze anders aanvoelen tijdens een van de klassiekers uit het rittenboek: Galibier de Salidons, verwijzend naar de kronkelende klim richting Richelle (“het minibroertje van de Galibier uit de Alpen”).

Zoals gezegd worden de eerste kilometers niet gevoeld vanwege de aangename rugwind. Na de afdaling van de achterkant van de Kruisberg worden de eerste hoogtemeters gemaakt. Via Gulpen wordt richting de voet van de Piemert gereden, ook wel bekend als de klim naar Hoogcruts. Ook al zijn we net onderweg, deze klim doet ook nu weer pijn. Dat kan ook gezegd worden van het Mheerelindje en de Dorpsstraat in Mheer.

Na deze pukkeltjes is het tijd voor de mannen van de grote plaat. We draaien richting Mesch en we weten inmiddels dat dat meewind oplevert. Na een algehele hergroepering rijden we verder richting de oevers van de Maas, waar uiteraard flink wordt doorgetrapt. Iedereen weet dat we op een gegeven moment links afbuigen waarbij de klim naar Richelle én de tegenwind start. Gelukkig ligt iets verderop de pauzeplek van de dag, het klooster van Val-Dieu. Na het nuttigen van de nodige cola, koffie en thee wordt besloten om in twee groepen naar de Beitel te rijden.

Onze gebruikelijke route vanuit Val-Dieu voert ons via Aubel naar Hagelstein. Daar hebben we alweer mogen ‘proeven’ van de wind, net zoals het maken van enkele hoogtemeters. Voor de liefhebbers van klimmen liggen nog enkele heuvels in het verschiet met Gieveld en Camerig (en ook de kleine klimmetjes Nijswillerberg, Pleistraat en Baaks mét tegenwind). Iets na het middaguur rijdt de eerste groep de Beitel op en enkele minuten later volgt de tweede groep.

Volgende week volgt opnieuw een relatief kort ritje met weer enkele stukjes over de grens. Houdt de wind zich dan gedeisd?

Met dank aan ritsponsor Vakgarage Dorscheidt in Eygelshoven, onze partner voor onderhoud aan de bus!

Reacties zijn gesloten.