Verslag Blegny

07. Blegny

Het is deze ochtend windstil; wat een verademing vergeleken met vorige week. Wellicht zorgen de prima, ietwat frisse, omstandigheden voor de goede opkomst. Een kleine 25 man staan gereed voor de jaarlijkse rit naar de mijn van Blegny.

Via de bekende namen Beitel, Simpelveld, Eys en Wittem rijden we het Heuvelland in. Dit stuk behoeft geen nadere toelichting, los van de erbarmelijke staat van het wegdek in het kerkdorp Eys. Naar verluidt zijn er plannen om het wegdek een opknapbeurt te geven; we kijken er reikhalzend naar uit.

Achter Gulpen wacht de eerste serieuze col van de dag: de Koning van Spanje. In deze oranjegekleurde week is het leuk om te vermelden dat de Koning van Spanje deze heuvel tijdens de Tachtigjarige oorlog bezet zou hebben. Bovenop de berg mogen we als een vorst op het Gulpdal neerkijken.

Ook de rest van het eerste deel van de rit zullen we de nodige hoogtemeters moeten verteren. In Blegny smelt de groep weer samen en rijden we rustig richting de mijn. Hier merken we dat men in België belangrijke dagen nog op waarde weet te schatten; 1 mei is de Dag van de Arbeid en dat betekent hier een gesloten terras. Ons rest niets anders dan het eerste terras op een steenworp afstand van de Belgische grens in Withuis op te zoeken.

Na een prima service van de zaak wordt het tijd om onze terugweg te vervolgen. Met koude benen rijden we de Mescherberg omhoog en voor we het weten zijn we alweer in St. Geertruid. Via een authentieke Zuid-Limburgse holle weg rijden we naar het plateau van Margraten en dalen we vervolgens naar Gulpen en Wijlre. Op de Elkenraderweg worden de beentjes nog even op spanning gezet, waarna de groep op de Beitel wordt ontbonden. Volgende week tijdens Moederdag volgt weer een rondje vlak.

Met dank aan ritsponsor (en TCK lid) Fysiotherapie Schambergen en Schambergen-Maurer!

Reacties zijn gesloten.