Verslag Rabo Tourtje

20. Rabo Tourtje

Een “vlakke, heuvelachtige rit” was de cryptische omschrijving van deze vrij nieuwe rit in het TCK routebestand. Deel van deze route is afkomstig van een Rabobank wielerclinic van enkele jaren geleden en bracht ons gisteren naar een paar onbekende stukjes midden Limburg.

Nog voordat we vertrokken moest aspirant lid William onder het toeziend oog van 11 TCK leden en een chauffeur zijn bandwissel-kunsten laten zien. Zijn nieuwe buitenbanden bleken toch niet opgewassen tegen het WMC afval op de Markt.

Klokslag 8:30 staat zijn voorwiel weer op druk en kunnen we vertrekken. Ditmaal verlaten we Kerkrade niet ia de Gracht, Eygelshoven of Bleijerheide, maar dalen we door te tunnel om vervolgens warm te rijden op de “Cote du Gaya”. In Schinveld verlaten we bekend terrein en beginnen aan een prachtig stukje natuur met mooie holle wegen en prachtige vergezichten. Even later vliegt de bus langs ons om William voor de groep uit te zetten; ditmaal is zijn achterwiel lek geraakt en heeft hij een nieuw wiel gestoken. Dubbel pech. Net op tijd voor de afdaling van de Bergstrasse in Hillensberg sluit hij weer aan bij de groep; met wind in de rug gaat het hier heerlijk hard omlaag.

De Selfkantbaan zorgt voor een lesje stuurmanskunsten als we de 4 rotondes met wind in de rug passeren. Niet lang daarna slaan we linksaf en genieten we van kilometers lange veldwegen zonder verkeer. We rijden door vrij onbekende dorpjes met namen als Slek, Gebroek en Ophoven. Even lijkt het alsof ook TCK last gaat krijgen van de boerenprotesten als er een tractor voor ons opduikt die niet hard kan dan 30 per uur, maar bij het volgende weiland slaat deze rechtsaf en blijkt het gewoon een hardwerkende boer te zijn die niet graag uitslaapt op zondagochtend.

Inmiddels staat er al 50km op de teller en mag er wel een colaatje naar binnen. We rijden zeker een half uur langs het Julianakanaal en passeren meerdere dorpen, maar is er nergens een terrasje te zien. Ook maar goed, anders waren we niet bij ijssalon Clevers in Einighausen terechtgekomen. Vriendelijk personeel, top verzorgde koffie en thee en ook nog heerlijk ijs. Hier komen we zeker nog eens terug!

De nog 40 resterende kilometers blijken met tegenwind geen makkie te worden. Nadat we Sittard hebben verlaten moeten we meteen aan de bak als we onderaan Windraak de Wanenberg beklimmen. De vorige keer dat we hier kwamen was het nog een zeer slechte weg met veel obstakels en wandelaars. Nu ligt er nieuw asfalt en is het een genot om hier te mogen afzien.

William blijkt vandaag echt in gevecht te zijn met zijn karma; ook het nieuw gestoken wiel rijdt hij lek en daarmee is lekke band nummer 3 een feit. Voldaan neemt hij plaats in de bus en zo heeft hij meteen uitgebreid kennis kunnen maken met onze ploegleiding en volgwagen.

Door Puth, Terstraten en Hunnecum gaat het glooiend op en af en beginnen de beentjes langzaam aan te verzuren. Toch al ruim 600 hoogtemeters in dit “vlakke” midden Limburg ritje. Nog een klein ommetje naar Klimmen en dan voor de bloemen gaan op de J.F. Kennedylaan richting de Heerlerbaan. Een heerlijke rit, niet té warm, alleen beetje veel wind.

Met dank aan hoofd-, rit- en kledingsponsor Slagerij Jongen in Eygelshoven. Tot volgende week!

Reacties zijn gesloten.